buitenland

Poetin: Kiev vernietigt akkoord Genève met militair geweld

Door Servaas van der Laan - 02 mei 2014

Het tijdelijke regime in Kiev heeft de hoop op een vreedzame oplossing van het conflict in Oost-Oekraïne met de militaire aanval op Slavjansk in één klap ‘vernietigd’. Met deze ‘criminele acties’ heeft Kiev het akkoord van Genève geschonden.

Dat heeft een woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin vrijdag gezegd.

Strafexpeditie

‘Terwijl Rusland hard bezig is om te de-escaleren en het conflict op te lossen, kiest het regime in Kiev voor militaire luchtaanvallen op vredige woonwijken en is het een strafexpeditie begonnen waarmee letterlijk de laatste hoop op geldigheid van het Genève-akkoord wordt vernietigd,’ meldt de woordvoerder.

Poetin noemde de acties van het Oekraïense bewind eerder ‘criminele activiteiten’. ‘Helaas is die bewering vandaag waarheid gebleken,’ zei de woordvoerder. Poetin belde vrijdag met de Italiaanse premier Matteo Renzi om te overleggen over de ontstane situatie.

Militaire actie

Vrijdagochtend begon het Oekraïense leger met een grote militaire actie in Slavjansk in de hoop de stad terug te veroveren op de separatisten.

Minstens negen controleposten van separatisten zouden door de Oekraïense militairen zijn ingenomen. Ook werden doelen aan de rand van de stad vanuit helikopters onder vuur genomen. Maar de separatisten vochten terug. Twee helikopters werden uit de lucht geschoten. Twee militairen kwamen daarbij om het leven. Een derde militair is door separatisten gevangengenomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.