buitenland

Poetin roept separatisten op referendum uit te stellen

Door Tom Reijner - 07 mei 2014

De Russische president Vladimir Poetin heeft woensdagmiddag een dringend verzoek voor de pro-Russische separatisten. Het referendum over autonomie voor de oostelijke regio’s in Oekraïne moet voorlopig niet doorgaan.

Dat zegt de president in een gesprek met de voorzitter van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, Didier Burkhalter.

Herhaling

Het referendum, waarin inwoners van Oekraïne kunnen stemmen voor afscheiding, stond gepland voor 11 mei. Volgens Poetin staat dit referendum op dit moment een dialoog tussen de tijdelijke Oekraïense regering en de separatisten in de weg. En gesprekken zijn volgens de president essentieel voor een oplossing van de crisis.

De president zei ook dat dat Rusland al zijn troepen heeft teruggetrokken bij de grens met Oekraïne. Dat is een herhaling van de woorden van zijn minister van Defensie Sergej Sjojgoe eind april. De NAVO ontkende toen meteen dat van een terugtrekking sprake was.

Felle strijd

In oostelijke steden wordt nog altijd een felle strijd om de macht. Oekraïense veiligheidstroepen probeerden vandaag het stadhuis van Mariupol, een havenstad in het zuidoosten van Oekraïne, weer in handen te krijgen.

De afgelopen weken werd het gebouw bezet door separatisten. Volgens de laatste berichten is het pand intussen weer heroverd door pro-Russische militanten. Bij de gevechten zijn vandaag verschillende doden gevallen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.