buitenland

Politie Dublin voorkomt bomaanslag tijdens Giro d’Italia

Door Tomasz Blom - 12 mei 2014

Een Ierse antiterrorisme-eenheid heeft zaterdagavond bij een hotel net buiten Dublin een zware autobom gevonden. Het explosief, gemaakt van meer dan twintig kilo springstof, stond op scherp.

Zondag finishte de derde etappe van de Italiaanse wielerkoers Giro d’Italia in Dublin. Vermoedelijk moest de auto nog naar de uiteindelijke aanslag-locatie worden gereden. Dat schrijft de Ierse krant Irish Independent maandag.

Bom

De bom werd na een tip aangetroffen in een auto met een Noord-Ierse nummerplaat op een parkeerplaats bij een luxe hotel. Het explosief was gemaakt van een melkbus en kunstmest en bevatte een timer. De explosievendienst van het Ierse leger maakte de bom op locatie onschadelijk.

Volgens politiebronnen ging het om een ‘dodelijke bom die klaar was voor direct gebruik’. ‘We kunnen niet uitsluiten dat de intentie was om de Giro te verstoren.’ Het afgaan van de bom zou een enorme ravage hebben betekend.

IRA

Het explosief zou alle kenmerken van een IRA-bom hebben. De politie arresteerde later in Dublin een vijfenvijftigjarige man die banden heeft met de Real IRA, een terroristische splintergroepering van de IRA. De organisatie wil dat Noord-Ierland zich afsplitst van Groot-Brittannië en zich aansluit bij Ierland.

De Giro, die vrijdag in de Noord-Ierse hoofdstad Belfast van start ging, bracht afgelopen weekend duizenden mensen in Ierland en Noord-Ierland op de been. De Duitse sprinter Marcel Kittel, van de Nederlandse ploeg Giant-Shimano, schreef zowel zaterdag als zondag de etappe op zijn naam. Dinsdag gaat de koers verder in Italië.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.