buitenland

Politie pakt Nigeriaanse activist Ofehe op na ontvoering

Door Tom Reijner - 07 mei 2014

De twee Nigerianen die dinsdag na een korte gijzeling werden vrijgelaten door hun ontvoerders, zijn woensdag door de politie in het Afrikaanse land aangehouden. Zij zouden uren zijn ondervraagd.

Dat meldt de Nigeriaanse journalist Joe Ogbodu.

Het tweetal is samen met een zakenpartner van Ofehe, die ook is opgepakt, urenlang verhoord. ‘Daarna zijn ze overgebracht naar de gevangenis op last van de plaatsvervangend politiecommandant van de State Criminal Investigation Bureau,’ zegt de journalist.

Criminelen

Sunny Ofehe en Femi Soewu, die woonachtig zijn in Nederland, worden naar eigen zeggen gemarteld. ‘Ze laten ons hier tussen criminelen slapen. We zitten hier in vreselijke omstandigheden,’ zegt Ofehe tegen AD.

Ofehe, die in Nederland woont en tegen wie in Rotterdam een rechtszaak loopt wegens fraude en mensenhandel, was de gids van het gezelschap Nederlanders. Het drietal is nog altijd ontvoerd.

Ziekenhuis

Erhard Leffers, Marianne Vos, Jandries Groenendijk waren in de Nigerdelta op weg naar een lokaal ziekenhuis, toen zij op hun boot werden overvallen door gewapende mannen. De Nederlanders zijn actief voor de hulporganisatie Hope for Niger Delta Campaign. Die voert in het gebied projecten uit voor de lokale bevolking.

Wie er achter de ontvoering zit is niet duidelijk. Vermoedelijk gaat het niet om de moslimextremistische beweging Boko Haram, omdat de ontvoerders geen ideologische motieven lijken te hebben, maar enkel uit zijn op losgeld. Gisteren werd bekend dat de nog onbekende groepering zo’n 45.000 euro eist.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.