buitenland

‘Premier Maliki gaat er opnieuw met de winst vandoor in Irak’

Door Fieke Hamers - 19 mei 2014

Bij de eerste verkiezingen in Irak sinds de terugtrekking van het Amerikaanse leger in 2011 is premier Nouri al-Maliki de grote winnaar. Dat blijkt uit de voorlopige uitslagen die maandag bekend zijn gemaakt.

De sjiitische premier van Irak krijgt met zijn partij Staat van het recht 93 van de 328 zetels in het parlement. Zijn grootste concurrenten Muqtada Sadr en de Opperste Islamitische Raad van Irak krijgen samen 57 zetels.

Omdat hij geen absolute meerderheid van de stemmen heeft zal hij een coalitie moeten vormen. Verwacht wordt dat dit maanden gaat duren.

Derde termijn

Al-Maliki wil graag een derde termijn als premier maar dat roept grote weerstand op bij zijn politieke tegenstanders. Die geven hem de schuld van het sektarische geweld dat dit jaar meer dan 3.000 levens koste. Ook zou hij steeds meer macht naar zich toe trekken.

De verkiezingen werden ondanks strenge beveiliging omgeven door geweld. Alleen al de dag voor de verkiezingen toen politieagenten en militairen mochten stemmen, vielen er bij aanslagen gericht op stembureaus 32 doden en 92 gewonden.

In de maand voor de verkiezingen vielen er in totaal 680 doden.

Opkomst

Maandag werd bekend dat er bij de verkiezingen een opkomst was van 62 procent van de stemgerechtigden. Meer dan 9.000 kandidaten van 276 verschillende politieke bewegingen stelden zich kandidaat bij de verkiezingen van 30 april.

Deskundigen zijn bang dat een voortzetting van het beleid van Maliki de stabiliteit van het land in gevaar brengt. Zijn keiharde optreden tegen geweld door soennitische extremisten zou soennitische jongeren tegen de regering doen afkeren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.