buitenland

President Nigeria: geen idee waar ontvoerde meisjes zijn

Door Shari Deira - 05 mei 2014

Veiligheidsdiensten in Nigeria hebben nog steeds geen enkel idee waar de tweehonderd vermiste meisjes zijn. De Nigeriaanse president Goodluck Jonathan verzekert dat de meisjes worden gevonden.

‘We beloven dat waar de meisjes ook zijn, we hen zullen bevrijden,’ zei Jonathan tijdens een live televisie-uitzending. Ondanks zoektochten van het leger en de luchtmacht zijn de meisjes nog niet terecht.

Kritiek

Drie weken geleden werden de meisjes ontvoerd, vermoedelijk door de extremistische organisatie Boko Haram, dat Westers onderwijs is een zonde betekent. Sindsdien is er zware kritiek op de Nigeriaanse overheid omdat de meisjes nog steeds niet zijn gevonden.

De terroristen zouden de meisjes in konvooien verplaatsen, waarschijnlijk in het noordoosten van Nigeria. Dat zou aantonen dat de Nigeriaanse overheid de grip op dat gebied zo goed als verloren heeft, schrijft BBC News.

Onderhandelen

Jonathan ontkent dat de regering aan het onderhandelen is met Boko Haram. Volgens Jonathan is het onmogelijk om met terroristen van de groep te praten. ‘Je onderhandelt niet met iemand die je niet kent.’

De president zegt dat hij onder anderen met de Amerikaanse president Barack Obama heeft gesproken over de kwestie. ‘We praten met landen waarvan we denken dat ze ons kunnen helpen. De Verenigde Staten staan op nummer 1.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.