buitenland

Primeur in Israël: zes jaar cel voor een oud-premier

Door Anne-Marie Spermon - 13 mei 2014

Ehud Olmert, voormalig premier van Israël, is dinsdagochtend veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar. De 66-jarige oud-premier, die was aangeklaagd wegens corruptie, zou de eerste Israëlische premier zijn die achter de tralies verdwijnt.

Naast zijn gevangenisstraf legde de rechtbank in Tel Aviv Olmert een boete op van 1 miljoen Israëlische shekel (zo’n 210.250 euro) en mag hij voor minimaal zeven jaar geen politiek bedrijven.

De eis van de openbaar aanklager, die Olmert voor minimaal zes jaar de cel in wilde zien gaan, is daarmee grotendeels ingewilligd.

Obstakels

Olmert krijgt de straf opgelegd vanwege zijn corrupte rol in bouwproject Holyland. Verschillende hooggeplaatste bewindslieden zouden tijdens het project, dat liep vanaf midden jaren negentig in het zuiden van Jeruzalem, zijn omgekocht om zo juridische obstakels rondom het vastgoedproject door de vingers te zien.

Olmert zelf was gedurende Holyland burgemeester van Jeruzalem en minister van Infrastructuur, Handel en Industrie. Hij zou miljoenen aan steekpenningen hebben aangenomen.

Tijdens zijn premierschap van 2006 tot 2009 werd het corruptieschandaal bij het grote publiek bekend, waarna Olmert zijn functie neerlegde.

Uniek

Het is de eerste keer dat een oud-premier van Israël tot een gevangenisstraf wordt veroordeeld. Ook de veroordeling van Olmert was niet vanzelfsprekend.

Tijdens een eerdere corruptiezaak tegen hem 2012, werd de voormalig premier vanwege grote bewezen diensten aan de staat nog slechts een taakstraf opgelegd. Ook ditmaal benadrukte rechter David Rozen tijdens de uitspraak Olmerts intelligentie en waarde voor het land Israël.

September

Ehud Olmerts gevangenisstraf zou op 1 september moeten ingaan. Of hij ook daadwerkelijk in de cel belandt, is nog niet zeker.

Olmert en zijn advocaat gaven voor de uitspraak van de rechter al aan in hoger beroep te zullen gaan. Zij verklaarden tijdens het proces dat Olmert nooit steekpenningen heeft aangenomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.