buitenland

Rusland dreigt: vervoer na 2020 zelf maar astronauten naar ISS

Door Anne-Marie Spermon - 13 mei 2014

Vanaf 2020 zal Rusland mogelijk geen bijdrage meer leveren aan het internationale ruimtestation ISS. Rusland is op dit moment het enige land dat bemanningsleden naar het station kan brengen.

De Russische vicepremier Dmitri Olegovich Rogozin dreigde hier dinsdag mee, meldt persbureau Interfax.

2020

Tot 2020 werken initiatiefnemers Rusland, de Verenigde Staten, Canada, Europa en Japan samen in het ISS. Na deze periode is officieel nog niet besloten over samenwerking.

Rusland is echter een zeer belangrijke partner voor het draaiende houden van het ISS; het land bezit als enige raketten die astronauten naar het ruimtestation kunnen brengen.

Rogozin maakt het de VS nog iets lastiger, doordat dit land ook geen gebruik meer mag maken van Russische raketmotoren. De Amerikanen gebruiken deze motoren nu onder meer in raketten die spionagesatellieten de ruimte in schieten.

Sancties

Het dreigement is een reactie op de economische sancties die Europa en Amerika hebben ingesteld vanwege de Russische inmenging in de Oekraïense crisis.

De sancties bevriezen de in Europa gestalde financiële tegoeden van tientallen Russen, waaronder veel bestuurders en vertrouwelingen van de Russische president Vladimir Poetin. De soortgelijke sancties van de VS treffen ook vicepremier Rogozin zelf.

Twitter

De vicepremier staat al langer bekend om zijn provocerende uitspraken.

Toen Roemenië een vlucht met Rogozin aan boord weerde uit het luchtruim, meldde Rogozin al op Twitter dat hij zou terugkeren in een TU-160, de meest geavanceerde en grootste bommenwerper van het Russische leger.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.