buitenland

Rusland en China blokkeren onderzoek Strafhof naar Syrië

Door Servaas van der Laan - 22 mei 2014

De geloofwaardigheid van de VN-Veiligheidsraad heeft weer een nieuwe dreun gekregen. Opnieuw hielden Rusland en China bondgenoot Syrië het hand met een veto boven het hoofd.

Veel landen willen dat er nu eindelijk eens duidelijkheid komt over de schuldvraag in de burgeroorlog in Syrië.

Oorlogsmisdaden

Ruim drie jaar en 150.000 doden verder is er nog altijd niemand gestraft voor oorlogsmisdaden in het verscheurde land. Een onderzoek van het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC) zou duidelijkheid kunnen bieden, maar Syrië is niet aangesloten bij het Strafhof.

Een strafrechtelijk onderzoek is alleen mogelijk wanneer de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad hiermee instemmen. Rusland en China weigerden dit donderdag.

Het is de vierde keer dat ze in het VN-orgaan maatregelen tegen Syrië dwarsbomen. Rusland zegt dat een resolutie een politieke oplossing in de weg zou kunnen staan en China sluit zich hierbij aan.

Kritiek

Het komt de geloofwaardigheid van de Veiligheidsraad niet ten goede. Er is in het verleden veel kritiek geweest op het vetorecht van de vijf permanente leden.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA), die actief aan het lobby’en is voor een Nederlandse tijdelijke zetel in 2017 vindt dat de Veiligheidsraad functioneert ‘alsof het 1945 is‘. Timmermans vindt dat Nederland de zetel moet gebruiken om het orgaan te hervormen. Zo zou het vetorecht deels afgebouwd moeten worden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.