buitenland

Rusland klaar voor overleg met nieuwe Oekraïense president

Door Fieke Hamers - 26 mei 2014

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zegt dat Rusland klaar is voor een dialoog met de nieuwe Oekraïense president Petro Porosjenko. Daarbij hebben ze volgens de minister geen hulp nodig van Europese of Amerikaanse bemiddelaars.

Na de exitpolls van de Oekraïense presidentsverkiezingen van afgelopen zondag riep chocolade-tycoon Porosjenko zichzelf al uit tot winnaar. Ook maandag nadat de stemmen van 60 procent van de kiesdistricten geteld zijn lijkt Porosjenko de grote winnaar, meldt het Amerikaanse persbureau AP.

De voormalige Oekraïense president Joelia Timosjenko bleef ver achter bij haar concurrent. Ze noemde de ‘democratische en eerlijke verkiezingen, in het licht van de agressie vanuit het Kremlin, het bewijs voor de kracht van Oekraïne’.

Rechten garanderen

Porosjenko beloofde zondag na het sluiten van de stembussen in gesprek te gaan met de bewoners van het oostelijke deel van Oekraïne. Daar bezetten pro-Russische separatisten overheidsgebouwen en zijn ze in gevecht met het Oekraïense leger. Hij beloofde hun rechten te garanderen, inclusief het recht om Russisch te spreken.

Porosjenko is bereid om amnestie te verlenen aan activisten die geen geweld hebben gebruikt. Ook wil de nieuwe president dat er zo snel mogelijk gesprekken met Rusland plaatshebben, mogelijk al begin volgende maand.

Contact

De verkiezingen werden gezien als een belangrijke stap in het oplossen van de crisis in Oekraïne. Sinds het vertrek van de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj was er nauwelijks direct contact tussen Rusland en de pro-westerse interim-regering van Oekraïne.

Met de uitspraken van de Russische minister van Buitenlandse Zaken lijkt hier een einde aan te komen. Wel zegt Lavrov dat militaire actie van het Oekraïense leger tegen separatisten moet stoppen.

Uitdagingen

De kersverse president van Oekraïne werd maandag al op de proef gesteld. Tientallen separatisten blokkeerden toen de luchthaven van de stad Donetsk in het oosten van het land. Ze eisten dat Oekraïense troepen zich terugtrekken. Volgens persbureau Reuters zijn er na een drie uur durend vuurgevecht twee Oekraïense helikopters ingezet die raketten hebben afgevuurd. Porosjenko zegt niet in gesprek te gaan met terroristen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.