buitenland

Rusland: Westen provoceert en is schuldig aan inferno Odessa

Door Tom Reijner - 03 mei 2014

De Russische regering houdt de tijdelijke Oekraïense regering en het Westen verantwoordelijk voor de grote brand en de onrust vrijdag in de Oekraïense stad Odessa. Daarbij kwamen tientallen mensen om het leven.

‘Kiev en zijn westerse bondgenoten zijn het bloedvergieten praktisch aan het provoceren en dragen directe verantwoordelijkheid,’ zegt een woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin.

Explosie

In de havenstad Odessa raakten pro-Russische en pro-Oekraïense demonstranten met elkaar in gevecht. Wat volgde, was een enorme geweldsexplosie. Door brandstichting in een vakbondsgebouw kwamen 48 mensen om het leven.

Volgens verschillende berichten hadden pro-Russische demonstranten zich in het gebouw verschanst, waarbij velen van hen het leven lieten. Van beide kanten werd met brandbommen gegooid. Russische media melden dat de brand zou zijn aangestoken door leden van de Rechtse Sector, een radicaal-nationalistische groepering uit het westen van Oekraïne.

Verkiezingen

Vanwege de onrust in het oosten van het land, en nu ook in de zuidelijk gelegen havenstad Odessa,  is het volgens het Kremlin onzinnig om op 25 mei verkiezingen te houden in Oekraïne.

De Russische regering roept Oekraïne op de verkiezingen uit te stellen. De Russen hebben naar eigen zeggen geen grip meer op de ‘zelfverdedigingskrachten’ in het oosten van Oekraïne. Rusland zegt de situatie niet meer ‘alleen’ te kunnen oplossen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.