buitenland

Saudi-Arabië overweegt sancties om ‘beledigende’ sticker Wilders

Door Servaas van der Laan - 17 mei 2014

Saudi-Arabië wil handelsmaatregelen nemen tegen Nederland naar aanleiding van het afdrukken van anti-islamstickers door PVV-leider Geert Wilders. Saudi-Arabië noemt de stickers ‘beledigend’.

Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten.

Handelsmaatregelen

‘Er zijn indicaties dat Saudi-Arabië handelsmaatregelen overweegt. Nederland heeft hierover contact met Saudi-Arabië’, zegt een woordvoerder.

Der boosdoener zijn groene stickers met de Saudische vlag die Wilders in december liet afdrukken. Op de stickers staat in het Arabisch: ‘De islam is een leugen. Mohammed is een boef. De koran is gif’. Het kabinet nam nadrukkelijk afstand van de stickeractie. Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) sprak van ‘een walgelijke sticker met als enige doel om te kwetsen’. Volgens Wilders was de bedoeling niet om te kwetsen, maar om te choqueren.

Zakelijke gevolgen

De stickers hebben gevolgen voor het Nederlandse zakenleven. Nederlandse bedrijven zouden niet langer mogen meedoen aan toekomstige projecten en er moet een stop komen op de visaverstrekking aan Nederlandse zakenmensen en investeerders.

Volgens het CBS voerde Nederland in 2012 voor bijna 4,7 miljard euro aan goederen in uit Saudi-Arabië. Het gaat voor 90 procent om ruwe olie en olieproducten.

Export

Daarnaast exporteerde Nederland in 2012 voor ruim 2,2 miljard euro aan goederen naar Saudi-Arabië. Het gaat vooral om machines, chemische producten en voeding. De belangrijkste Nederlandse bedrijven in Saudi-Arabië zijn Shell en Friesland Campina.

Wilders is van de sanctiemaatregelen niet onder de indruk. De PVV-leider noemt Saudi-Arabië een ‘verschrikkelijk land’ dat vrijheid en democratie niet eens kan spellen. ‘Wie denken ze dat ze zijn om een Nederlandse politicus de les te lezen?’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.