buitenland

Saudi-Arabië treft handelssancties tegen Nederland

Door Servaas van der Laan - 21 mei 2014

Saudi-Arabië is begonnen met het invoeren van handelssancties tegen Nederlandse bedrijven die handel (willen) drijven in het Arabische land. De maatregelen worden genomen op aanraden van koning Abdullah.

Dat staat in een verklaring van het Saudische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Stickers

Volgens lokale media is de stickeractie van PVV-leider Geert Wilders de reden voor de economische sancties. De koning zou zich beledigd hebben gevoeld door de stickers waarop naast de vlag van Saudi-Arabië de tekst ‘de is lam is een leugen. Mohammed is een boef. De Koran is gif’ te lezen was.

Hoewel de stickers in Nederland op weinig succes konden rekenen, is het incident maanden later wel opgepikt in Saudi-Arabië. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) is geschrokken door de Saudische maatregelen en reist af naar het land om meer economische schade te voorkomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.