buitenland

‘Separatisten moeten aanval op leger Oekraïne bekopen met dood’

Door Tom Reijner - 23 mei 2014

Ongeveer vijfhonderd pro-Russische separatisten voerden een aanval uit op Oekraïense militairen. Bij het vuurgevecht dat daarna uitbrak, zouden aan de kant van de opstandelingen veel doden zijn gevallen.

Er zijn meer dan dertig doden, meldt het Oekraïense ministerie van Defensie. De aanval was donderdag, net buiten het dorp Rubizhne, in het oosten van het land. Eerder op de dag kwam een Oekraïense militair om het leven bij een gevecht in een ander deel van de regio. Waarom het nieuws nu pas naar buiten komt, is onbekend.

Respect

In Oekraïne worden zondag presidentsverkiezingen gehouden. Die zullen plaatshebben onder moeilijke omstandigheden, aangezien het conflict in het oosten van Oekraïne nog altijd niet is opgelost.

De Russische president Vladimir Poetin, die de tijdelijke machthebbers in Kiev niet erkent, zei vrijdag dat hij de verkiezingen ‘met respect zal behandelen’.

Volgens Poetin heeft de staatsgreep, die is gesteund door Europa en de Verenigde Staten, alleen maar voor chaos gezorgd. ‘Het is chaos en wat we nu zien is een volledige burgeroorlog.’

Onzeker

Of de vermeende Russische troepen aan de grens met Oekraïne binnenkort worden teruggetrokken, is nog altijd onzeker. De Russische regering heeft die belofte verschillende keren gedaan, maar de NAVO meldde dat tot dusver geen troepenbewegingen zijn waargenomen.

De Russische troepenconcentratie aan de grens leidde de afgelopen weken tot nervositeit bij de Oekraïense regering in Kiev en het Westen. De vrees bestond dat Rusland na de annexatie van de Krim in maart, meer delen van Oekraine wilde innemen.

In reactie schroefden de NAVO-landen, waaronder Nederland, hun militaire aanwezigheid op in landen in Midden- en Oost-Europa, die zijn aangesloten bij het bondgenootschap.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.