buitenland

Separatisten negeren oproep Poetin over uitstel referendum

Door Tom Reijner - 08 mei 2014

Pro-Russische separatisten zetten hun referendum over de afscheiding van Oekraïne, dat wordt gehouden op zondag, gewoon door. Zij besluiten daarmee geen gehoor te geven aan de oproep van de Russische president Vladimir Poetin om het referendum uit te stellen.

De separatisten in het oosten van Oekraïne willen zich afscheiden van Oekraïne en zich aansluiten bij Rusland. De volksraadpleging moet aantonen dat een meerderheid van de inwoners in het oosten achter die aansluiting bij de grote oosterbuur staat.

Terroristen

Eerder vandaag gaf de leider van de zelfbenoemde Volksrepubliek Donetsk, Denis Poesjelin, aan dat hij wel wil onderhandelen met de Oekraïense tijdelijke regering. Ook Kiev staat open voor overleg, maar wil niet dat ‘terroristen’ aan de onderhandelingstafel komen zitten.

Of het voorgenomen referendum betekent dat de gesprekken op losse schroeven staan, is nog onduidelijk. Poetin zei woensdag dat hij het omstreden referendum ziet als een obstakel voor een mogelijke dialoog tussen de strijdende partijen. Volgens de president zijn gesprekken de enige manier om uit de huidige crisis te komen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.