buitenland

Separatisten Oekraïne laten gegijzelde waarnemers OVSE vrij

Door Tom Reijner - 03 mei 2014

De zeven waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), die in het oosten van Oekraïne gevangen waren genomen, zijn zaterdagochtend vrijgelaten.

Dat gebeurde kort nadat separatisten hun vrijlating aankondigden.

‘We zijn blij dat we eindelijk buiten zijn, het gaat ons gezien de omstandigheden goed,’ zei een van de waarnemers, de Duitser Axel Schneider, tegenover de Duitse krant Bild. Hij meldde dat de zeven waarnemers samen met de Russische gezant Vladimir Loekin, die een grote rol speelde bij de bemiddeling, Slavjansk zullen verlaten.

Spionage

Vorige week werd een bus met daarin acht militaire waarnemers van de OVSE, vier Duitsers, een Tsjech, een Deen, een Pool en een Zweed, overvallen door pro-Russische militanten. De separatisten verdachten de waarnemers ervan te spioneren voor de NAVO.

Een Zweedse waarnemer is kort na de ontvoering wegens gezondheidsredenen vrijgelaten. Onder de vastgehouden waarnemers waren geen Nederlanders.

De waarnemers werden bewaakt door separatisten onder leiding van Vjatsjeslav Ponomarev, de zelfbenoemde burgemeester van de stad Slavjansk. Die heeft de vrijlating bevestigd en zei dat daar geen voorwaarden aan zijn verbonden.

Gevaarlijk

De situatie in het oosten van Oekraïne is erg gevaarlijk. Journalisten en buitenlanders worden lastiggevallen. In veel steden hebben pro-Russische militanten overheidsgebouwen bezet.

Het Oekraïense leger voert ook vandaag een operatie uit om hen daaruit te verdrijven en de controle in de steden weer in handen te krijgen.

Bij de stad Kramatorsk zouden de troepen reeds een televisiestation hebben veroverd. Verschillende berichten maken melding van doden en gewonden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.