buitenland

Separatisten: ‘Ruim 90 procent Oost-Oekraïne wil zelfbestuur’

Door Tomasz Blom - 12 mei 2014

Tijdens het omstreden referendum dat zondag in Oost-Oekraïne is gehouden, zou massaal voor onafhankelijkheid zijn gestemd. In Donetsk lag het percentage voorstemmers op zo’n 90 procent en in Loehansk tussen de 94 en 98 procent.

Dat melden pro-Russische separatisten, die het referendum organiseerden. Maandagmiddag komt de organisatie met de definitieve uitslag.

Farce

Hoewel de organisatie spreekt van een hoge opkomst, zou er volgens de regering in Kiev in grote delen van Oost-Oekraïne in zijn geheel niet zijn gestemd. De Oekraïense interim-president Oleksander Toertsjinov noemde de volksraadpleging maandag ‘een farce‘ en zei dat er geen legale consequenties aan het referendum zitten.

De Europese Unie en de Verenigde Staten verklaarden eerder dat ze de uitslag niet erkennen. De Russische president Vladimir Poetin riep de separatisten vorige week tevergeefs op om het referendum uit te stellen, omwille van de dialoog tussen de strijdende partijen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.