buitenland

Separatisten uit Donetsk gijzelen medewerkers Rode Kruis

Door Tom Reijner - 10 mei 2014

Een aantal medewerkers van het Rode Kruis is zeven uur lang vastgehouden in de Oost-Oekraïense stad Donetsk. Pro-Russische militanten hebben de groep opgepakt op verdenking van spionage.

Dat meldt een woordvoerder van de zelfbenoemde Volksrepubliek Donetsk.

Mishandeling

De separatisten vielen het kantoor van de hulporganisatie aan. Zeven mannelijke medewerkers werden vastgehouden. De vrouwen moesten het gebouw verlaten.

Volgens de website Novesti Donbassa was een van gijzelaars een Fransman, maar dat heeft de organisatie niet bevestigd. Bij de aanval hebben separatisten medicijnen buitgemaakt. Een functionaris van het Rode Kruis zegt dat ten minste een van de medewerkers zwaar zou zijn mishandeld.

Het is zeker niet de eerste gijzeling van medewerkers van een internationale organisatie in het onrustige oosten van Oekraïne. Eind april werd een bus met daarin acht militaire waarnemers van de OVSE, vier Duitsers, een Tsjech, een Deen, een Pool en een Zweed, overvallen door pro-Russische militanten. Na een week zijn zij, na Russische bemiddeling, weer vrijgelaten.

Oproep

Separatisten bezetten in diverse steden in het oosten van Oekraïne overheidsgebouwen. In de regio Donetsk willen zij zondag een omstreden referendum houden over onafhankelijkheid.

Dat doen zij ondanks een klemmende oproep van de Russische president Vladimir Poetin om toch vooral geen referendum te organiseren. Hij vindt de volksraadpleging op dit moment een obstakel voor onderhandelingen over een oplossing van het conflict.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.