buitenland

‘Signalen van zwarte doos Boeing 777 blijken allemaal vals’

Door Tom Reijner - 29 mei 2014

De vier signalen, de zogeheten pings, waarvan werd aangenomen dat ze afkomstig waren van de zwarte doos van de verdwenen Boeing 777 van Malaysia Airlines, zijn dat hoogstwaarschijnlijk niet.

Dat zegt Michael Dean van de Amerikaanse marine tegen  CNN.

Wrakstuk

De waargenomen signalen bepaalden grotendeels de zoektocht naar het vermiste vliegtuig. Maar na het scannen van zo’n 530 vierkante kilometer van de bodem van de zuidelijke Indische Oceaan, is nog geen enkel wrakstuk gevonden.

Als de pings afkomstig waren van het vliegtuig, was er sowieso iets gevonden, weet Dean. De zoektocht onder water is voor twee maanden uitgesteld. Australië gaat er intussen nog steeds van uit dat het toestel ergens op de bodem van de zuidelijke Indische Oceaan ligt.

Data

De Boeing 777 van Malaysia Airlines met 239 inzittenden werd voor het laatst op 8 maart op de radar gesignaleerd. Het vliegtuig was op weg van Kuala Lumpur naar Peking.

De Maleisische autoriteiten hebben dinsdag de data vrijgegeven die zijn gebruikt in de zoektocht naar de vermiste MH370-vlucht van Malaysia Airlines.

Hiermee wordt tegemoetgekomen aan de wens van de familie van de vermisten. De nabestaanden zullen de informatie nu waarschijnlijk laten onderzoeken door onafhankelijke experts. Zij waren ontevreden met de zoektocht die door de Maleisische autoriteiten werd uitgevoerd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.