buitenland

Soldaten vinden lijk vermoorde Franse journalist Centraal-Afrika

Door Tom Reijner - 13 mei 2014

In de Centraal-Afrikaanse Republiek is een Franse fotojournalist vermoord. Het levenloze lichaam van de 26-jarige Camille Lepage werd gevonden in een auto in de westelijke regio Bouar.

De meldde de Franse president François Hollande dinsdag. Franse militairen hielden de wagen tegen en vonden toen het lijk.

Slachtoffers

De Franse regering zegt alles te doen om uit te zoeken hoe Lepage precies om het leven is gekomen en wie haar heeft vermoord.

De auto werd bestuurd door milities van de anti-balaka. Dat zijn christelijke militanten die in het Afrikaanse land in gevecht zijn met moslimrebellen en veel slachtoffers maken onder de moslimbevolking.

Chaos

In de voormalige Franse kolonie is het erg onrustig en chaotisch sinds de islamitische Seleka-rebellen vorig jaar maart de macht grepen. Hun geweld tegen de christelijke bevolking, die de meerderheid uitmaakt van de Centraal-Afrikaanse Republiek, heeft geleid tot een golf van wraakacties.

In het conflict vielen al duizenden doden. Franse en Afrikaanse militairen proberen er de rust te doen terugkeren, maar slaagden daar de afgelopen maanden niet in. De veiligheidssituatie in het land is nog altijd erg slecht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.