buitenland

Somalische Nederlander verdacht van banden met Al-Shabaab

Door Servaas van der Laan - 15 mei 2014

De Verenigde Staten verdenken Ahmed D., een Somaliër met Nederlandse nationaliteit, ervan banden te hebben met de terroristische organisatie Al-Shabaab. D. werd in maart op het vliegveld van Istanbul opgepakt door de Turkse douane.

Dat blijkt uit informatie van Interpol.

Dorststaking

De Somalische Nederlander werd in augustus in Egypte al opgepakt wegens terrorisme. In de Tora-gevangenis in Caïro ging hij in dorststaking vanwege erbarmelijke omstandigheden.

Nederland sprak toen nog zorgen uit tegenover de Egyptische regering over de slechte situatie van D.

Rekrutering

In maart werd D. vrijgelaten en wilde hij naar Amsterdam vliegen. Maar bij een overstap op het vliegveld van Istanbul werd de man opnieuw opgepakt, ditmaal op verzoek van de Amerikaanse veiligheidsdiensten.

Amerika beschuldigt D. ervan twee Amerikanen te hebben geholpen naar Somalië te reizen om zich bij Al-Shabaab aan te sluiten. Ook zou hij andere terroristen hebben ondersteund.

Westgate

Al-Shabaab rekruteert door de hele wereld mensen die mee willen helpen in de ‘strijd voor de islam’. Hoe die strijd eruitziet is bekend.

‘Strijders’ van de moslimbeweging vielen in september vorig jaar een winkelcentrum in Nairobi binnen en schoten in het rond. Zeker 67 personen vonden daarbij de dood.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.