buitenland

Spanning Oekraïne naar kookpunt nu geweld Odessa bereikt

Door Tom Reijner - 02 mei 2014

Het Oekraïense leger is vrijdag in actie gekomen tegen pro-Russische separatisten in de oostelijk gelegen stad Slavjansk, waar de militanten overheidsgebouwen bezetten. Maar volgens de separatisten heeft het leger weinig bereikt.

De soldaten zouden maar een ‘paar straten’ in handen hebben.

Menselijk schild

De tijdelijke Oekraïense president Oleksandr Toertsjinov erkent dat de operatie van zijn leger niet zo snel vordert als gepland. De oorzaak ligt volgens hem bij het vechten in dichtbevolkt gebied. De militanten zouden burgers als menselijk schild gebruiken. In een verklaring liet hij weten dat bij de aanval ‘veel doden’ zijn gevallen onder de militanten.

Er zou ook een aanzienlijk aantal gewonden zijn. Politie-eenheden voerden separatisten af. Twee Oekraïense militairen kwamen om toen separatisten twee gevechtshelikopters neerschoten.

Benzinebommen

Het dodelijke geweld heeft ook de Oekraïense havenstad Odessa bereikt. Tijdens schermutselingen tussen pro-Russische betogers en tegenstanders is vrijdag een man doodgeschoten. Demonstranten gooiden met benzinebommen, stenen en explosieven.

Odessa ligt in het zuiden van Oekraïne aan de Zwarte Zee. De plaats is ver verwijderd van de steden in het oosten van Oekraïne waar separatisten de macht hebben gegrepen. Een meerderheid in de stad is Russischtalig.

Crimineel

De Russische president Vladimir Poetin had eerder op de dag geen goed woord over voor de legeractie van Oekraïne. Hij noemde het ingrijpen een ‘criminele actie‘ en zei dat de hoop op een vreedzame oplossing is verkeken.

Het akkoord in Genève – dat toch al erg broos was – is definitief geschonden, zei Poetin.  Het Kremlin vroeg om een spoedzitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Die is intussen bijeengekomen.

Volg Tom Reijner op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.