buitenland

Stoppen slaan door in kamp van Turkse premier Erdogan

Door Servaas van der Laan - 16 mei 2014

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan staat in eigen land onder grote druk. De explosies in een mijn in Soma hebben zijn situatie er niet makkelijker op gemaakt.

De kritiek in Turkije op het ondemocratische regime van Erdogan groeit. De premier probeert kanalen als YouTube en Twitter aan banden te leggen om de kritiek te laten verstommen.

Explosie

De enorme explosie in een mijn in west-Turkije die aan zeker driehonderd mijnwerkers het leven heeft gekost, maakt Erdogans situatie nog penibeler.

Beelden van een naaste medewerker van Erdogan die op een opgepakte demonstrant inschopt, gingen de afgelopen dagen de hele wereld over.

Fluitconcert

Toen Erdogan woensdag Soma bezocht, werd hij getrakteerd op een striemend fluitconcert en boegeroep. Dat is hij niet gewend. Normaal gesproken worden dit soort bezoekjes keurig geregisseerd en staan er wuivende burgers langs de weg.

Maar deze keer stonden er boze Turken die schreeuwden om het aftreden van Erdogan. In de mijn waren nauwelijks veiligheidsvoorzieningen. Zo waren er geen schuilplaatsen waar de mijnwerkers normaal gesproken bij instorting enkele weken kunnen overleven.

Vluchten

Om de menigte te ontvluchten, ging Erdogan een winkel in. Daar versperren enkele opstandelingen hem de weg. Vervolgens is te zien hoe Erdogan en zijn medewerkers om zich heen slaan. Erdogan grijpt een man bij de nek en roept ‘waarom vlucht je man?’. Hierna stopt het videofragment.

Intussen zijn er protesten in Instanbul, Ankara, Izmir en Zonguldak tegen de premier. Het is de vraag of Erdogan deze volkswoede nog kan temmen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.