buitenland

Strijdende partijen Oekraïne willen met elkaar om de tafel

Door Tom Reijner - 08 mei 2014

De Oekraïense regering en pro-Russische separatisten in de Oost-Oekraïense stad Donetsk zeggen bereid te zijn met elkaar in gesprek te gaan. De tijdelijke Oekraïense machthebbers willen overleg, behalve met ‘terroristen’.

Een leider van de zelfbenoemde Volksrepubliek Donetsk in het oosten van het land zei tegen Russische staatsmedia te willen onderhandelen met de regering. De Volksrepubliek is door geen enkel land erkend.

Uitstel

De pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne denken nog na over de oproep van de Russische president Vladimir Poetin om een referendum over autonomie, dat gepland is voor zondag, uit te stellen.

‘We hebben onderhandelingen nooit afgewezen, we waren er altijd om te praten,’ aldus Denis Poesjelin van de Volksrepubliek. De regering in Kiev krijgt van hem het verwijt dat deze gemaakte afspraken niet nakomt.

Dialoog

Volgens Poetin, die woensdag een gesprek had met de voorzitter van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, Didier Burkhalter, staat deze volksraadpleging op dit moment een dialoog tussen de tijdelijke Oekraïense regering en de separatisten in de weg. Gesprekken zijn volgens de president essentieel voor een oplossing van de crisis.

De president zei ook dat dat Rusland al zijn troepen heeft teruggetrokken bij de grens met Oekraïne. Dat is een herhaling van de woorden van zijn minister van Defensie Sergej Sjojgoe eind april.

De NAVO ontkende toen meteen dat van een terugtrekking sprake was. Ook gisteren was het bondgenootschap stellig: de troepen zijn nog altijd gestationeerd in het grensgebied.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.