buitenland

Teeven: Italië moet meer doen om asielzoekers tegen te houden

Door Servaas van der Laan - 20 mei 2014

Met de instroom van asielzoekers in Italië valt het best wel mee. De Italianen moeten meer doen om de immigranten tot registratie te dwingen.

Dat heeft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) dinsdag in de Tweede Kamer gezegd.

Asieldruk

Volgens Teeven is de asieldruk op Italië minder groot dan het land wil doen geloven. De staatssecretaris wijst erop dat Nederland, samen met landen als Duitsland, Zweden, Denemarken en België per hoofd van de bevolking, meer asielzoekers registreert.

Bij aankomst van een immigrant in Nederland wordt gekeken of die persoon zich eerder in een grensland van de Europese Unie heeft geregistreerd als asielzoeker. Als dit het geval is, wordt de asielzoeker teruggestuurd naar het aankomstland.

Eritreeërs

Maar in veel gevallen, zoals nu bij groepen Eritreeërs gaat er bij die registratie iets mis. Teeven zei tegen de NOS ‘indicaties’ te hebben dat op dit moment de stroom Eritreeërs bij aankomst ‘nagenoeg niet’ wordt geregistreerd.

De staatssecretaris sprak dinsdagmorgen met de Italiaanse minister van Justitie Andrea Orlando om bij hem erop aan te dringen dat Italië verplicht is dit wel te doen.

Niet doortastend

‘Als die mensen roepen dat ze geen vingerafdrukken willen afstaan, wordt daar niet voldoende doortastend tegenop getreden,’ zei Teeven.

Over een plan om de asielzoekers over de EU-lidstaten te verdelen, een idee dat al langer speelt in Brussel, wil Teeven nog niet praten. ‘Eerst moet de grensbewaking op orde zijn. Dan praten we verder’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.