buitenland

Terroristen opgepakt in zoektocht naar vermiste Boeing 777

Door Shari Deira - 04 mei 2014

Een groep van elf Maleisische terroristen is opgepakt en ondervraagd over de verdwijning van de Boeing 777 van Malaysia Airlines. De terroristen, die banden zouden hebben met Al-Qa’ida, zijn gearresteerd in Kuala Lumpur.

De verdachten maken deel uit van een nieuwe terroristische organisatie die bomaanslagen zou willen plegen in moslimlanden. Buitenlandse veiligheidsdiensten, waaronder de FBI en MI6, wilden de verdachten uitvoerig ondervragen.

Verdwijning

Leden van de groep zijn tussen de 22 en 55 jaar en de groep bestaat uit studenten, zakenlui en een weduwe. Het team dat onderzoek doet naar de verdwijning van vlucht MH370 onderzoekt of het toch gaat om een terreurdaad.

‘De kans dat het vliegtuig van de koers is afgebracht door militanten staat nog steeds hoog op de lijst van de onderzoekers. Internationale veiligheidsdiensten willen een uitgebreid rapport over deze nieuwe terreurgroep,’ zegt een medewerker bij van anti-terrorisme eenheid van Maleisië.

Plannen

Sommige ondervraagden hebben bekend dat zij plannen hebben om aanslagen te plegen in Maleisië, maar zij ontkennen iets te maken te hebben met het verdwijnen van de Boeing.

Het is inmiddels bijna twee maanden geleden dat de Boeing van Malaysia Airlines met 239 inzittenden spoorloos verdween. Een grootschalige zoekactie heeft tot nu toe niets opgeleverd. Het zoekteam zette de laatste weken een onderzeeër in, maar ook dat heeft nergens toe geleid.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.