buitenland

Thais hof: premier misbruikte haar positie en moet aftreden

Door Tom Reijner - 07 mei 2014

De Thaise premier Yingluck Shinawatra heeft zich schuldig gemaakt aan machtsmisbruik en moet haar functie opgeven. Ook zal zij naar verwachting vijf jaar geen politiek ambt mogen bekleden.

Het Hof oordeelde woensdag dat de premier, die in 2011 aan de macht kwam, de baas van de Nationale Veiligheidsraad een andere baan gaf ten gunste van een familielid. De premier wijst alle beschuldigingen met klem van de hand.

Tegenstanders

De spanningen in het politiek sterk verdeelde Thailand zijn groot en zullen door de uitspraak toenemen. De aanhang van de premier, die vooral buiten de grote steden woont, zal naar verwachting de straat opgaan om tegen haar afzetting te demonstreren.

De afgelopen maanden waren het juist haar tegenstanders die de straat opgingen. Zij eisten haar aftreden. Bij de protesten vielen verschillende doden en gewonden.

Noodtoestand

De demonstranten beschuldigden de premier ervan dat zij zich zou zich laten leiden door haar broer Thaksin Shinawatra. Het leger zette de toenmalige premier in 2006 bij een militaire coup af. Sindsdien leeft hij in ballingschap.

In maart leek het erop alsof de protesten en de onrust langzaam afnamen. De Thaise regering besloot daarop de noodtoestand op te heffen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.