buitenland

Tientallen doden bij gevechten vliegveld Donetsk

Door Fieke Hamers - 27 mei 2014

Gevechten bij het vliegveld van Donetsk in het oosten van Oekraïne hebben aan minstens vijftig separatisten het leven gekost. Ook zouden volgens de separatisten vijftig ongewapende burgers zijn gedood door Oekraïense strijdkrachten.

Dat zegt de leider van de, door de separatisten uitgeroepen, Volksrepubliek van Donetsk, Alekasandr Borodaj dinsdag. Volgens de burgemeester van Donetsk is er sprake van minstens veertig doden.

Gewapende separatisten probeerden maandag het vliegveld van Donetsk in te nemen. Oekraïne reageerde met een luchtaanval en een offensief van grondtroepen.

Het is niet duidelijk wie op dit moment controle heeft over het vliegveld. Het werd maandag vroeg gesloten.

Voortzetting

Kersverse president van Oekraïne Petro Porosjenko zei maandag de antiterroristisch operatie te zullen voortzetten in het oosten van het land. Daarbij zei hij dat de situatie uren zou moeten duren in plaats van maanden.

Ook zei de president over de separatisten: ‘Dit zijn simpelweg bandieten. Niemand in een ontwikkelde samenleving onderhandelt met terroristen.’

Waarschuwing

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei maandag nog dat Rusland klaar is voor een dialoog met de nieuwe president Porosjenko.

De minister waarschuwde wel dat Oekraïne dan moet stoppen met militaire acties tegen de separatisten in het oosten van Oekraïne.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.