buitenland

Trekt Poetin ditmaal zijn legereenheden echt terug?

Door Tomasz Blom - 19 mei 2014

De Russische president Vladimir Poetin zou de eenheden die op oefening zijn in het grensgebied met Oekraïne opdracht hebben gegeven zich naar hun bases terug te trekken. Eerdere aankondigen met eenzelfde strekking bleken telkens niet waar te zijn.

Het Russische persbureau Interfax maakte maandag de aankondiging bekend.

Grensregio

De Russische strijdkrachten zijn gestationeerd in drie regio’s langs de grens met Oekraïne voor militaire oefeningen. Volgens de NAVO zouden zo’n 40.000 militairen zich in het gebied bevinden.

Het bericht kan volgens een NAVO-functionaris nog niet worden bevestigd. De legerorganisatie heeft vooralsnog geen troepenbeweging waargenomen.

Nervositeit

De Russische troepenconcentratie aan de grens leidde de afgelopen weken tot nervositeit bij de Oekraïense regering in Kiev en het Westen. De vrees bestond dat Rusland na de annexatie van de Krim in maart, meer delen van Oekraine wilde innemen. In reactie schroefden de NAVO-landen, waaronder Nederland, hun militaire aanwezigheid op in de NAVO-bondgenoten in Midden- en Oost-Europa.

Eind april verzekerde de Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe zijn Amerikaanse collega Chuck Hagel al dat de troepen ‘naar hun permanente posities’ waren teruggekeerd. Op 7 mei legde Poetin een vergelijkbare verklaring af. De Verenigde Staten en de NAVO melden beide keren geen verandering in de opstelling van de Russische troepen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.