buitenland

Turkije zoekt schuldigen mijnramp: vijf verdachten in cel

Door Tom Reijner - 19 mei 2014

De Turkse autoriteiten hebben, na het dodelijk mijnongeluk in het westen van het land, vijf medewerkers van de Soma Coal Mining Company aangehouden en in de gevangenis gezet. Het gaat om mijndirecteur Akin Çelik, twee ingenieurs en twee ploegbazen.

Ze worden aangeklaagd wegens nalatigheid met ‘verschillende doden’ tot gevolg, melden Turkse media maandag. Vijftien anderen werden op vrije voeten gesteld maar moeten zich nog wel voor de rechter verantwoorden. Voor vijf andere personen valt maandag de beslissing of ze worden vastgezet of niet.

Explosie

De mijnramp op dinsdag, waarbij volgens de officiële cijfers 301 doden en ruim 100 gewonden vielen, is de dodelijkste mijnramp in de Turkse geschiedenis.

De ramp was het gevolg van een explosie, die zou zijn ontstaan na een defect in de elektrische apparatuur. De regering zou eerdere klachten over de veiligheid in de mijn hebben genegeerd.

Aftreden

De afgelopen dagen is in Soma, waar de ramp was, maar ook daarbuiten, flink gedemonstreerd naar aanleiding van de ramp. In Istanbul scandeerden duizenden betogers ‘regering, treed af’. Ook in de hoofdstad Ankara werd geroepen om het aftreden van de regering van premier Recep Tayyip Erdogan.

Die liet zich in een verklaring, vlak na de ramp, ongelukkig uit. Zo zei hij dat dit soort mijnrampen wel vaker voorkomen, waarbij hij verwees naar dodelijke mijnongelukken in de negentiende eeuw in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.