buitenland

Turkse mijn had één kleine schuilkamer met nauwelijks zuurstof

Door Servaas van der Laan - 15 mei 2014

De mijn in het Turkse Soma, waar zeker 282 mijnwerkers omkwamen na een gasexplosie, had slechts één kleine schuilkamer. De veertien werkers die de ruimte wisten te bereiken, stierven alsnog omdat er nauwelijks zuurstof was.

Dat vertellen leden van de reddingsteams aan de Turkse krant Hurriyet.

Zuurstof

De veertien mijnwerkers gebruikten bij toerbeurt de enkele zuurstofmaskers die voorhanden waren. Gewoon ademen kon niet, vanwege de vele giftige gassen die door de explosie waren vrijgekomen.

Reddingswerkers vonden de levenloze lichamen van de veertien werkers op elkaar in de ‘reddingsruimte’. De keuze om niet naar buiten te rennen, maar dekking te zoeken in de schuilkamer bleek een noodlottige te zijn geweest.

Chili

In de mijn in Soma werkten meer dan 6.500 krachten. Normaal gesproken zouden er veel meer schuilkamers voor handen moeten zijn.

De eigenaar verklaarde in april dat zijn mijn voldoende van deze veiligheidsruimtes had en dat er in de kamers eten en zuurstof voor twintig dagen is.

De Chileense mijnwerkers die in 2010 na 69 dagen levend boven de grond werden gehaald, wisten te overleven dankzij zo’n schuilkamer.

Protest

Vanwege de slechte veiligheid in de mijn is er veel protest in Turkije. Vakbonden hebben hun leden opgeroepen in het hele land te staken.

Ze vinden dat ook in Turkije veiligheidsnormen voor de mijnbouw moeten komen. Turkije is één van de weinige landen waar deze voorschriften nauwelijks bestaan.

Niet populair

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan maakte zich niet populair door te stellen dat dit soort ongelukken ‘wel vaker voorkomt’. Maar de premier wees vervolgens op mijnrampen in andere landen van meer dan honderd jaar geleden.

Reddingswerkers doen intussen hun best om de laatste 120 vermisten te vinden. Maar de kans dat zij het ongeluk hebben overleefd, lijkt uitgesloten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.