buitenland

Van Rompuy aangesteld als ‘informateur’ Europese Commissie

Door Servaas van der Laan - 27 mei 2014

EU-voorzitter Herman Van Rompuy is door de regeringsleiders van de EU-lidstaten aangesteld als ‘informateur’ voor de Europese Commissie. De Belg moet met het Europees Parlement gaan overleggen over de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie.

Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel dinsdagavond bekendgemaakt.

Van Rompuy

De achtentwintig regeringsleiders gaven Van Rompuy dinsdag groen licht om de Europese Commissie vorm te geven. Eerder schoof het Europees Parlement de Luxemburgse oud-premier Jean-Claude Juncker naar voren als toekomstig voorzitter van de Commissie.

Juncker vindt dat hij recht heeft op de functie omdat zijn christendemocratische fractie de grootste is geworden in het Europees Parlement.

Geen namen

Maar volgens Merkel zal er naar een ‘breder tableau’ worden gekeken. Merkel zei dat op dit moment geen van de kandidaten kan rekenen op een meerderheid.

Premier Mark Rutte (VVD) sprak na afloop kort de journalisten toe. Ook Rutte benadrukte dat de kandidaat zowel in de commissie als in het parlement de meerderheid achter zich moet hebben. Namen wilde de premier niet noemen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.