buitenland

Veel doden onder winkelend publiek bij nieuwe aanslag China

Door Tom Reijner - 22 mei 2014

Op een markt in de Chinese stad Ürümqi zijn donderdagochtend meer dan dertig mensen om het leven gekomen. Twee voertuigen reden in op het winkelend publiek waarna de inzittenden met explosieven gooiden.

Dat melden Chinese media. Een van de voertuigen ontplofte tijdens de aanslag. Het is nog onduidelijk wie achter het geweld zit. De autoriteiten laten weten noodmaatregelen te nemen.

Station

Het is niet de eerste aanslag in het gebied. In april raakten tientallen mensen gewond bij een aanslag op een treinstation in Ürümqi, de hoofdstad van Xinjiang in het noordwesten van China. In het gebied wonen veel Oeigoeren, een moslimminderheid die in onmin leeft met de Chinese overheid.

Vermoedelijk zijn de terroristen uit deze kringen ook verantwoordelijk voor het bloedbad op een treinstation in de Chinese stad Kunming. In zwart geklede personen met lange messen doodden meer dan dertig voorbijgangers.

Ook een agent raakte ernstig gewond. Hij bezweek aan zijn verwondingen. De Chinese regering kondigde aan de terreur hard aan te pakken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.