buitenland

Veelpleger doodde Nederlandse VN-medewerker Cambodja

Door Tomasz Blom - 02 mei 2014

De Nederlandse vrouw die maandag om het leven kwam bij een gewelddadige roofoverval bij haar thuis in Phnomh-Penh, is gedood door een draaideurdief. De dakloze Cambodjaan staat bekend als pleger van kleine misdrijven.

Dat zegt een politiechef vrijdag tegen de The Cambodia Daily. De man bekende woensdag de 31-jarige Nederlandse te hebben vermoord. De vrouw werkte samen met haar man voor de Verenigde Naties (VN).

Celstraf

De Cambodjaan zat al in 1997 vast voor diefstal en werd daarna in 2007 tot 7 jaar cel veroordeeld na een beroving. Volgens de politie was de crimineel net weer uit de gevangenis. Daarnaast meldde de chef dat de rover een drugsgebruiker is.

De man verklaarde langs het huis van de Nederlandse gelopen te zijn en toen haar fiets te hebben willen stelen omdat de poort openstond. De vrouw kwam daarop naar buiten en viel de dief met een plumeau aan. De moordenaar heeft daarop met een schroevendraaier op zijn slachtoffer ingestoken.

Na de roofoverval sloeg de dief met een tas en de laptop van de Nederlandse op de vlucht. Na een tip door mensen die het verdacht vonden dat de man deze zaken in bezit had, kon de moordenaar in de boeien worden geslagen.

Dochter

Het negentien maanden oude dochtertje van het Nederlandse stel raakte tijdens de roof zwaargewond aan haar hoofd. Volgens de Cambodjaan zou het niet de bedoeling zijn geweest het meisje ook te raken.

De baby ligt momenteel nog in kritieke toestand in het ziekenhuis, waar ze een hersenoperatie heeft moeten ondergaan. Haar vader, die tijdens de moord op een VN-missie in de zuidwestelijke provincie Preah Sihanouk in Cambodja was, is bij haar.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.