buitenland

‘Veiligheidsdiensten Odessa hebben gefaald’

Door Shari Deira - 04 mei 2014

Veiligheidsdiensten in Odessa zijn flink tekortgeschoten bij de onlusten in de stad Odessa. De Oekraïense interim-premier Arseni Jatsenjoek is kritisch over de veiligheidsdiensten en stelt een grootschalig onafhankelijk onderzoek in.

Pro-Russische en pro-Oekraïense actievoerders in Odessa raakten slaags met elkaar. Bij de onlusten kwamen tientallen mensen, vooral pro-Russische separatisten, om het leven. De politiechef van de regio is al ontslagen.

Oorlog

Jatsenjoek zegt tegen BBC News dat hij het veiligheidsdiensten kwalijk neemt dat zij niet hebben ingegrepen bij de ongeregeldheden. ‘De veiligheidsdiensten zijn inefficiënt en hebben de wet overtreden.’

Volgens de premier hebben pro-Russische betogers pro-Oekraïense betogers uitgedaagd. De separatisten willen een ‘echte oorlog bewerkstelligen, om Oekraïne van de kaart te vegen en een eind te maken aan de Oekraïense onafhankelijkheid’.

De Oekraïense premier Jatsenjoek zegt dat de regering nog niet volledig de macht heeft verloren over het oosten. ‘We hebben de macht nog niet helemaal verloren. Veel hangt af van de lokale bevolking, of zij vrede en veiligheid zullen steunen.’

Brand

De Russische regering hield zaterdag de interim-regering van Oekraïne en het Westen verantwoordelijk voor de grote brand en de onrust vrijdag in Odessa. ‘Kiev en zijn westerse bondgenoten  zijn het bloedvergieten praktisch aan het provoceren en dragen directe verantwoordelijkheid.’

De vrijgelaten OVSE-waarnemers zijn zaterdagavond veilig aangekomen in Berlijn. Zij werden een week vastgehouden door pro-Russische separatisten in de Oost-Oekraïense stad Slavjansk.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.