buitenland

Verkiezingen Zuid-Afrika: ANC zal winnen ondanks kritiek

Door Shari Deira - 07 mei 2014

Meer dan 25 miljoen Zuid-Afrikanen mogen woensdag hun stem uitbrengen tijdens de vijfde presidentsverkiezing sinds het eind van de apartheid twintig jaar geleden. Naar verwachting wint regeringspartij ANC.

Het African National Congres is al sinds 1994 aan de macht in Zuid-Afrika. De huidige president, Jacob Zuma, wil ondanks een reeks schandalen worden herkozen.

Verbouwing

De voornaamste vraag is of de partij van Zuma een tweederde meerderheid in het vierhonderd leden tellende parlement haalt, schreef Elsevier vorige week. In dat geval kan de regering ongestoord wetswijzigingen doorvoeren.

Er was kritiek op president Zuma onder meer vanwege de uitbreiding van zijn residentie in KwaZulu-Natal. De kosten van de verbouwing werden geraamd op 1,8 miljoen euro, maar uiteindelijk kostte het de belastingbetaler 16,5 miljoen euro.

Daarnaast moest Zuid-Afrika in april zijn koppositie als grootste economie van Afrika afstaan aan Nigeria en bleek de groei van het bruto binnenlands product geen 2,7 maar 2,5 procent.

Winst

De belangrijkste oppositie tijdens de verkiezingen wordt gevoerd door de liberale Democratische Alliantie, van blanke presidentskandidaat Helen Zille. Zij zou volgens de peilingen grote winst boeken, en 25 procent van de stemmen binnen halen.

Voor veel zwarte Afrikanen is de partij van Zille een ‘blanke’ partij. Het ANC krijgt naar verwachting zo’n 63 procent van de stemmen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.