buitenland

Vier schoolmeisjes ontsnappen uit handen van moslimextremisten

Door Servaas van der Laan - 28 mei 2014

Het is vier schoolmeisjes gelukt te ontsnappen uit de handen van moslimterroristen van Boko Haram. De terroristen houden nu nog 219 meisjes gevangen.

Dat heeft een onderwijsbestuurder in de deelstaat Borno bekendgemaakt.

Moslimfundamentalisten

De woordvoerder wilde niet zeggen hoe de meisjes zijn ontsnapt. Wel zei hij dat op dit moment nog altijd 219 meisjes worden vastgehouden door de moslimfundamentalisten.

Afgelopen week zei een Nigeriaanse legerchef dat het leger weet waar de meisjes zijn, maar dat ingrijpen op dit moment niet mogelijk is. Deze informatie werd later weer door de Verenigde Staten tegengesproken.

Vrijlating

Volgens recente berichten overlegt de Nigeriaanse overheid met de terroristen over vrijlating van de meisjes. Er is veel kritiek op het optreden van de Nigeriaanse autoriteiten.

De meisjes zijn al meer dan een maand overgeleverd aan leden van Boko Haram die bekend staan om hun middeleeuwse denkwijze in combinatie met zeer gewelddadig handelen. Dinsdag sloegen de moslimgroepering weer eens toe. Gewapende leden van Boko Haram vielen een legerbasis aan en schoten 54 personen dood. In het noordoosten van Nigeria heerst al een jaar de noodsituatie vanwege de terreur van Boko Haram.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.