buitenland

Vlaamse nationalisten willen na winst ‘lange crisis’ voorkomen

Door Tom Reijner - 25 mei 2014

De Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) heeft het opnieuw erg goed gedaan bij de Belgische verkiezingen. De partij van Bart de Wever is de grote winnaar.

De Vlaamse nationalisten verstevigen hun positie als grootste partij in het landelijke parlement. Vlaamse partijen verdelen 88 zetels in het Belgische parlement, Franstalige partijen leveren 62 zetels.

Crisis

Uit de eerste resultaten blijkt dat de N-VA 34 zetels krijgt. Dat is een winst van zeven zetels. De Wever zei in een overwinningstoespraak ‘geen lange politieke crisis te willen’.

Daarmee verwijst hij naar de vorige kabinetsformatie die welgeteld 540 dagen duurde. Die formatie was de langste in de Belgische geschiedenis.

Regering

De grootste verliezer is het Vlaams Belang, dat vermoedelijk maar 5 procent van de kiezers achter zich krijgt. De PS, de Waalse socialistische partij van Belgisch premier Elio di Rupo verliest twee zetels en komt uit op 24 zetels. De derde partij in het Belgisch parlement blijven de Franstalige liberalen (21 zetels), op de voet gevolgd door de Vlaamse christendemocraten met 18 zetels.

België heeft een regering met zes partijen: de Vlaamse christendemocraten, sociaaldemocraten en liberalen en aan Franstalige kant dezelfde politieke families. Aan beide kanten verliezen de sociaaldemocraten. De andere regeringspartijen bleven overeind. De Belgen gingen vandaag ook naar de stembus voor de gewesten en het Europees Parlement.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.