buitenland

Vrijgelaten activist Nigeria: ‘Nederlanders waren doelwit’

Door Tom Reijner - 06 mei 2014

De in Nederland wonende Nigeriaanse activist Sunny Ofehe is in Nigeria vrijgelaten door zijn ontvoerders. Ook een andere Nigeriaan, Femi Soewu, is vrijgelaten.

De Nederlanders die werden ontvoerd, zijn nog niet vrij, melden Nigeriaanse media.

Ofehe, die in Nederland woont en tegen wie in Rotterdam een rechtszaak loopt wegens fraude en mensenhandel, was de gids van het gezelschap. Volgens hem waren de Nederlanders doelwit van de ontvoerders. ‘Ze riepen: waar zijn de blanken,’ zegt Ofehe volgens de NOS.

De Nederlanders waren op reis voor de hulporganisatie Hope for Niger Delta Campaign. Die voert in het gebied projecten uit voor de lokale bevolking.

Losgeld

Het is nog niet duidelijk wie er achter de ontvoering zitten en wat hun bedoeling is. Wel is bekend dat de ontvoerders 10 miljoen naira (45.000 euro) losgeld willen, zegt de Nigeriaanse politie volgens RTL Nieuws. Eerder werd nog gesproken over 10 miljoen euro.

Een woordvoerder vertelde tevens dat de drie Nederlanders nog in leven zijn. Hij zei ook dat de ontvoerders vermoedelijk niet van de moslimextremistische organisatie Boko Haram zijn – een organisatie die de afgelopen tijd verschillende aanslagen pleegde.

Boot

Erhard Leffers, Marianne Vos, Jandries Groenendijk waren zondag in de Nigerdelta onderweg naar een plaatselijk ziekenhuis toen zij werden gekidnapt.

Ze werden overvallen op een boot. De militanten kwamen aan op een speedboot en hadden AK-47 geweren bij zich. De opvarenden moesten op de grond liggen met hun gezicht naar beneden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.