buitenland

Waarom separatisten Oekraïne willen aansluiten bij Rusland

Door Shari Deira - 12 mei 2014

De pro-Russische separatisten in de stad Donetsk hebben de onafhankelijkheid uitgeroepen en vragen aansluiting bij Rusland. De zelfbenoemde leider van de Volksrepubliek Donetsk, Denis Poesjilin, zegt dat Moskou moet luisteren naar ‘de wil van het volk’.

Volgens de separatisten heeft 89 procent in Donetsk en 96 procent in Loehansk in een referendum voor afscheiding van Oekraïne gestemd.

Geschiedenis

Poesjilin wil aansluiting bij Rusland om ‘de historische rechtvaardigheid’ te herstellen en op basis van de ‘de wil van het volk‘. ‘Het volk van Donetsk heeft altijd deel uitgemaakt van de Russische wereld. Voor ons is de Russische geschiedenis onze geschiedenis.’

De presidentsverkiezingen die in Oekraïne op 25 mei staan gepland, zullen niet in het oosten van het land worden gehouden, omdat dit deel nu ‘onafhankelijk’ is. Poesjilin vraagt naar eigen zeggen niet om een Russische militaire interventie, maar denkt wel dat militairen nodig zijn om de vrede te bewaren.

Ook zal het oosten van Oekraïne overgaan op de Russische roebel. Dit terwijl de regering in Kiev het referendum niet erkent.

Rustig

Hoe lang de separatisten en hun onafhankelijke republiek overeind blijven, is nog maar de vraag. Veel militante bewegingen in het gebied zijn ongeregeld, en van een homogene protestbeweging is vooralsnog geen sprake.

De Europese Unie waarschuwt met sancties tegen Rusland als de verkiezingen niet rustig verlopen. Er zijn al sancties genomen tegen twee ondernemingen die op de geannexeerde Krim door Rusland zijn genationaliseerd. De ondernemingen komen op een zwarte lijst.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.