buitenland

Wapenstilstand Zuid-Sudan vlak na invoering geschonden

Door Shari Deira - 11 mei 2014

Het staakt-het-vuren dat gold in Zuid-Sudan is nog geen 48 uur nadat het officieel is ingegaan al geschonden. De rebellen en het leger beschuldigen elkaar ervan de wapenstilstand te hebben doorbroken.

Het leger zegt dat rebellen zondagochtend vroeg een aanval hebben gepleegd op troepen van de regering. De rebellen zeggen dat zij juist zijn aangevallen.

Leiders

Vrijdag kwamen de leiders van beide kampen in de Zuid-Sudanese burgeroorlog tot een bestand. President Salva Kiir en ex-vicepresident Riek Machar ontmoetten elkaar in Ethiopië. In januari kwamen de leiders al tot een staakt-het-vuren maar ook dat werd geschonden.

In een verklaring van de woordvoerder van de rebellen staat dat Kiir of niet oprecht is geweest toen hij het bestand tekende, of dat hij heeft geen controle heeft over zijn troepen. Het is onduidelijk welke van de strijdende partijen gelijk heeft, meldt BBC News.

Bemiddeling

Het staakt-het-vuren kwam tot stand na bemiddeling door secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon. Het was ook de bedoeling dat er een interim-regering kon worden gevormd, die verkiezingen zou uitschrijven.

Kiir en Machar stonden onder grote druk om het bestand te tekenen, omdat er maar geen eind komt aan de burgeroorlog in Zuid-Sudan. Sinds het begin van het conflict zijn er al duizenden doden gevallen en een miljoen mensen op de vlucht geslagen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.