buitenland

Wat Nigeria doet om meisjes uit klauwen Boko Haram te redden

Door Tom Reijner - 15 mei 2014

Nigeriaanse burgerwachten nemen het heft in eigen handen in de strijd tegen de islamitische terreurorganisatie Boko Haram. In het dorp Kala hebben burgers tussen de honderd en tweehonderd strijders gedood.

De bewoners van de regio rond Kala zijn bang dat politie en leger hen niet afdoende kunnen beschermen tegen de gruweldaden van de terreurgroep.

Geruchten die de ronde deden, maakten melding van een ophanden zijnde aanval van Boko Haram. Terroristen zouden een dorp in de regio willen binnenvallen en opnieuw veel dodelijke slachtoffers willen maken. Gewapende jongeren hadden zich daarom georganiseerd voor een tegenaanval

Zuiveren

Woensdag maakten de Nigeriaanse autoriteiten bekend dat zij een ‘enorme troepenmacht’ mobiliseren voor de zoekactie naar de ruim tweehonderd vermiste schoolmeisjes.

Het leger is van plan om met operaties ‘de grensstaten te zuiveren van terroristische bases’, luidt de officiële verklaring van de Nigeriaanse strijdkrachten. Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Israël en Frankrijk hebben Nigeria (militaire) steun toegezegd.

Koranverzen

President Goodluck Jonathan van het Afrikaanse land wil in elk geval niet praten over een ruil van de schoolmeisjes voor gevangenen van Boko Haram.

De terreurorganisatie kwam met dat voorstel in een eerder opgedoken video. Daarin waren ook een aantal meisjes te zien, die intussen waren gesluierd en koranverzen reciteerden. Volgens de terroristen zijn zij bekeerd tot de islam en zullen zij worden beschouwd als slaven die kunnen worden verkocht.

Verwijten

Het protest tegen de Nigeriaanse regering en het leger zwelt intussen steeds sterker aan. Veel burgers verwijten hun overheid dat deze niet in staat is de veiligheid in het gebied, dat wordt geteisterd door aanvallen van Boko Haram, terug te brengen.

Gisteren werden vier militairen gedood in een hinderlaag van de terroristen. Andere soldaten waren daarover zo boos, dat zij zich met vuurwapens tegen hun bevelhebber keerden. Generaal Ahmed Mohammed werd gedwongen een veilig heenkomen te zoeken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.