buitenland

Wordt deze vrouw opgehangen omdat ze als moslim een christen huwde?

Door Servaas van der Laan - 17 mei 2014

De zevenentwintigjarige Meriam Yehya Ibrahim uit Sudan is samen met haar man in verwachting van een kindje. Maar een rechtbank in hoofdstad Khartoum veroordeelde haar tot de doodstraf omdat ze als geboren moslim nooit met een christen had mogen trouwen.

Ibrahim werd zevenentwintigjaar geleden geboren als kind van een moslimvader en een Ethiopische christelijke moeder.

Haar vader ging er vandoor toen ze zes jaar oud was, hierna werd ze opgevoed door haar moeder.

AFvallige

De vrouw, die als christen werd opgevoed, vond haar geluk met de christen Daniel Wani. Ze trouwde met hem en raakte zwanger.

Maar volgens middeleeuwse shariawetten is dit tegen de regels. Wie als moslim wordt geboren, blijft dat. Trouwen met iemand van een ander geloof wordt beschouwd als geloofsafval. Nota bene haar eigen broer gaf de vrouw aan bij de politie.

Stokslagen

De rechtbank vroeg haar nog om af te zien van het christelijke geloof, maar de vrouw weigerde dat. Waarop de hoogzwangere vrouw werd veroordeeld tot honderd stokslagen voor overspel (haar huwelijk was onder de sharia niet geldig) en de doodstraf voor afvalligheid.

Een woordvoerder van het Sudanese Parlement zegt tegen nieuwszender CNN dat de uitspraak niet definitief is en nog de hele juridische ladder tot aan het constitutioneel hof moet doorlopen.

Maar intussen zit Ibrahim in de gevangenis. Een verzoek tot overplaatsing naar een privé-ziekenhuis vanwege haar zwangerschap werd afgewezen.

Buitensporig

Diplomatieke vertegenwoordigers proberen de regering van Sudan op andere gedachten te brengen. Amnesty International verwerpt de uitspraak:

‘Het feit dat een vrouw ter dood veroordeeld kan worden vanwege haar religieuze keuze en om haar te vervolgen voor het trouwen met een man met een schijnbaar ander geloof, is buitensporig en zou niet eens overwogen moeten worden’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.