buitenland

Zorgt nieuwe premier India voor einde conflict met Pakistan?

Door Tom Reijner - 24 mei 2014

De Pakistaanse premier Nawaz Sharif gaat naar India om de installatie van de onlangs gekozen premier Narendra Modi bij te wonen. Hij heeft een officiële uitnodiging van het buurland aangenomen.

Dat melden de Pakistaanse autoriteiten zaterdag.

Havik

Het bezoek is opvallend, omdat Modi met zijn nationalistische hindoepartij BJP bekendstaat als iemand die Pakistan hard aan wil pakken. De nieuwe premier geldt dan ook als havik in de betrekkingen met het buurland.

Maar verschillende waarnemers zeggen dat Modi door zijn grote overwinning een mandaat heeft om de relaties met het islamitische land te verbeteren. De Pakistaanse premier gaf eerder al aan dat hij de banden met India wil aanhalen.

Kernwapens

Het is voor het eerst sinds de opdeling van Brits-Indië in 1947, waarbij beide landen onafhankelijk werden, dat een premier van Pakistan de inhuldiging van een nieuwe regeringsleider in India bijwoont. Vorig jaar weigerde de toenmalige Indiase premier Manmohan Singh nog aanwezig te zijn bij de beëdiging van Sharif.

Beide landen, die in het bezit zijn van kernwapens, hebben drie keer oorlog met elkaar gevoerd. Door geweld in het omstreden gebied Kashmir zijn de afgelopen decennia tienduizenden doden gevallen.

De spanningen tussen beide atoommachten liepen verder op na de aanslag in Mumbai in 2008, waarbij 166 doden vielen. Die is gepleegd door radicale moslims uit Pakistan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.