buitenland

Aanslag Joods Museum Brussel door Syriëganger eist vierde leven

Door Fieke Hamers - 06 juni 2014

Het vierde slachtoffer van de aanslag in het Joods Museum in Brussel is vrijdag gestorven in het ziekenhuis. De jongen werkte als vrijwilliger in het museum.

Op zaterdag 24 mei schoot een man in het Joods Museum met een Kalasjnikov een Israëlisch stel en een Franse medewerker van de instelling dood. Een vierde slachtoffer, een jonge Belgische man, lag sinds de aanslag in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Verdachte

Deze week werd in Frankrijk een Syriëganger opgepakt die ervan wordt verdacht de dader te zijn van de aanslag. De man had een Kalasjnikov, een pistool en munitie bij zich.

Ook had hij een camera bij zich waarop een boodschap stond waarin de aanslag werd opgeëist. De advocaat van de man ontkent dat zijn cliënt de aanslag heeft gepleegd.

Beveiliging

Joodse instellingen in Amsterdam krijgen tijdelijk extra beveiliging, maakte de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) donderdag bekend.

Hoewel er geen aanwijzingen zijn dat er aanslagen worden voorbereid, volgt de gemeente het advies op van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Zo staan er permanent één of meerdere agenten bij scholen, synagogen en bij het Anne Frank Huis.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.