buitenland

Advocaat: Sudanese ‘afvallige’ vrouw wordt niet vrijgelaten

Door Servaas van der Laan - 01 juni 2014

Het is lang niet zeker dat de Sudanese ter dood veroordeelde Meriam Ibrahim zal worden vrijgelaten. Volgens haar advocaat heeft Sudan die valse hoop gevestigd om van de internationale aandacht af te zijn.

Zaterdag maakten de Sudanese autoriteiten bekend dat Ibrahim de komende dagen zal worden vrijgelaten.

Doodstraf

Dit gebeurde na internationale kritiek op de ter dood veroordeling van de vrouw die als geboren moslima een middeleeuwse wet had overtreden door met een christen te trouwen.

De vrouw, die zegt als christen te zijn opgegroeid, weigerde voor de rechtbank haar geloof te laten vallen, waarop ze de doodstraf kreeg.

Vals statement

Elshareef Ali Mohammed, een advocaat die de vrouw verdedigt, zegt tegen de Britse krant The Guardian dat het allesbehalve zeker is dat de vrouw wordt vrijgelaten: ‘Het is een statement om van de internationale media af te zijn. Zo doet de overheid dat hier. We geloven het pas als ze daadwerkelijk de gevangenis uit wandelt.’

De 27-jarige moeder van twee kinderen beviel dinsdag van een dochtertje terwijl ze met handen en voeten vastgeketend lag. De vrees bestaat dat ze na de bevalling opgehangen zal worden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.