buitenland

Alle opgegeven chemische wapens weg uit Syrië

Door Shari Deira - 23 juni 2014

Alle door Syrië opgegeven chemische wapens zijn overgedragen en weggehaald. Of het land helemaal geen chemische wapens meer heeft is niet duidelijk, maar de opgegeven voorraden zijn weg.

De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) heeft dat maandag bekendgemaakt tijdens een persconferentie in Den Haag.

Ontoelaatbaar

De OPCW maakte vorige week bekend dat chloorgas systematisch is gebruikt bij een aantal aanvallen. De organisatie zei maandag dat dat geen middel is op de lijst met chemische wapens, maar het gebruik daarvan is ontoelaatbaar.

Het was de gezamenlijke missie van de OPCW en de Verenigde Naties om de chemische wapens van Syrië in te zamelen en te laten vernietigen. Het is de eerste keer dat een land in oorlog ermee instemt zich van chemische wapens te ontdoen.

Beelden

De missie staat onder leiding van de Nederlandse diplomaat Sigrid Kaag. De OPCW trekt zich niet meteen terug uit Syrië. De organisatie blijft er actief om meer informatie te verzamelen.

Vorig jaar kwamen er schokkende beelden naar buiten van een gifgasaanval op de Syrische bevolking. Rusland en de Verenigde Staten bereikten vorig jaar een akkoord over de vernietiging van chemische wapens van Syrië.

Minister Frans Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken) zegt dat waakzaamheid blijft geboden, maar hij is toch tevreden. Het biedt ‘in deze treurige en ellendige situatie een klein beetje hoop’, aldus de bewindsman.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.