buitenland

Alleen Cameron en Orbán verzetten zich tegen kandidatuur Juncker

Door Servaas van der Laan - 27 juni 2014

Vanuit een ogenschijnlijk kansloze positie is Jean-Claude Juncker erin geslaagd de allerhoogste positie in Brussel te bemachtigen. Van de 28 Europese leiders blijven alleen de Britse en de Hongaarse premiers zich tegen Juncker verzetten.

De Europese Raad, bestaande uit de achtentwintig regeringsleiders, heeft Juncker vrijdag officieel voorgedragen voor het voorzitterschap van de Europese Commissie. Dit liet de voorzitter van de Europese Raad, Herman Van Rompuy, via Twitter weten.

Verzet

Het Europese Parlement moet nu nog stemmen over de aanstelling van de Luxemburger, maar dat lijkt een formaliteit. De sociaaldemocraten gaven het verzet tegen Juncker op in ruil voor soepelere begrotingsregels vanuit Brussel.

De Britse premier David Cameron stemde, samen met zijn Hongaarse collega Viktor Orbán, tegen de benoeming van Juncker. ‘Dit is een slechte dag voor Europa,’ zei de Brit na afloop van de EU-top.

Ernstige fout

Het is geen geheim dat Cameron niets heeft met de persoon Juncker die, naast zijn voorliefde voor tabak en alcohol, vooral bekend staat om zijn elitaire houding en minachting voor democratische principes.

De Britse premier noemt het ‘een ernstige fout’ dat het Europees Parlement nu macht heeft gekregen over de benoeming van de voorzitter van de Europese Commissie.

Grexit

Dit jaar was voor het eerst afgesproken dat de ‘spitzenkandidaat’ van de grootste partij het voorzitterschap zou krijgen.

‘Dit hele proces heeft mij gesterkt in het idee dat Europa moet veranderen. Dat was ook de boodschap van de Europese verkiezingen. Europa moet veranderen om succesvol te kunnen zijn’, zei Cameron. Een Brits vertrek uit de EU komt met het aanstellen van Juncker een stap dichterbij.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.