buitenland

Amerika maakt zich grote zorgen over verovering van Mosul

Door Fieke Hamers - 10 juni 2014

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aangegeven ‘zeer bezorgd’ te zijn over de bezetting van grote delen van Mosul door terroristen van Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIL). De situatie is ‘extreem ernstig’.

Volgens een woordvoerder steunen de Verenigde Staten een ‘sterke, gecoördineerde reactie op deze agressie’. Ook de Verenigde Naties zijn ‘diep bezorgd‘ over de toestand in de stad in het noorden van Irak.

Noodtoestand

De Iraakse premier Nouri Maliki heeft het parlement gevraagd de noodtoestand uit te roepen. Volgens Maliki zijn ‘vitale delen’ van de stad ingenomen.

Zo’n 150.000 mensen zouden zijn gevlucht. Irakese troepen zouden de stad Mosul eerder op dinsdag zijn ontvlucht toen honderden extremistische strijders de macht grepen.

Invloed

De strijders van ISIL zouden de hele regio bedreigen. ISIL kwam voort uit Tawhid wal-Jihad dat tegen de Amerikanen in Irak streed. De extremisten pleegden ook zelfmoordaanslagen op sjiitische moslims en christenen.

Sinds conflicten in het land tussen de sjiitische regering en soennitische moslims en de strijd in buurland Syrië tegen president Bashar al-Assad heeft de groepering aan invloed gewonnen.

Stoppen

Premier Maliki, die als winnaar uit de bus kwam bij de verkiezingen in april, is bezig om een regering te vormen. Hij heeft bezworen de ‘ISIL-terroristen’ te zullen stoppen, maar de kans dat hij daarin slaagt lijkt vooralsnog klein.

De Franse Syriëganger, die is gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op het Joods Museum in Brussel, had een geweer bij zich dat in een vlag van ISIL was gewikkeld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.