buitenland

Amerika stuurt geen troepen naar Irak, maar belooft wel hulp

Door Tom Reijner - 12 juni 2014

De Verenigde Staten gaan geen troepen sturen naar Irak om de regering daar te ondersteunen in de strijd tegen de terroristen van ISIS. Maar wat doet het Witte Huis dan wel?

We sluiten niets uit,’ zei de Amerikaanse president Barack Obama donderdag. Hij zei de situatie in verschillende steden in Irak, waaronder Mosul, met grote ongerustheid te volgen. Grondtroepen worden in elk geval niet ingezet, benadrukte het Witte Huis.

Geheim

Eerder zei president Barack Obama nog niets uit te sluiten. Daarbij hintte hij op mogelijke militaire actie. De Verenigde Staten zijn bereid in actie te komen als de ‘nationale belangen’ worden bedreigd, zei hij.

Maar naar nu blijkt, bedoelde hij dat luchtinvallen tot de mogelijkheid behoren. Eerder vandaag bleek dat de Iraakse premier Nuri al-Maliki de Amerikanen vorige maand in het geheim had gevraagd naar de inzet van drones. Dat zijn onbemande vliegtuigen die snel en efficiënt terroristen kunnen uitschakelen. Op dat verzoek wilde Washington toen niet ingaan.

Bedreiging

De Fransen vinden wel dat buitenlandse mogendheden moeten ingrijpen in Irak. De situatie vormt een ernstige bedreiging voor de rest van de regio, zei minister van Buitenlandse Laurent Fabius. Er moet iets worden gedaan om te voorkomen dat de toestand verslechtert, vindt hij.

Irak kan wel hulp verwachten van buurland Iran. De islamitische republiek heeft aangeboden elitetroepen te sturen. Het sjiitische land heeft goede banden met de regering van Maliki, die ook tot sjiitische stroming behoort. ISIS is een soennitische beweging. De twee islamitische stromingen zijn al jaren in een burgeroorlog verwikkeld in Irak.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.